حزب مردم در مجلس پاکستان دارای اکثریت است و میتواند جانشین آقای گیلانی را انتخاب کند
دیوانعالی پاکستان از یوسف رضا گیلانی، نخستوزیر این کشور سلب صلاحیت کرده است.
با رای این دیوان، آقای گیلانی صلاحیت نخستوزیری و عضویت در مجلس این کشور را از دست میدهد.
دیوان عالی پاکستان، که بالاترین مرجع قضایی این کشور است، در رای خود گفته است که آقای گیلانی "دیگر نخست وزیر پاکستان نیست."
حزب مردم پاکستان، حزب حاکم در این کشور که برای بررسی این موضوع اقدام به تشکیل نشستی اضطراری کرده، از اعضای خود خواسته تا خویشتن داری نشان دهند.
این حزب گفته است که پس از مشورت با شرکای دولت ائتلافی، در این باره تصمیم گیری خواهد کرد.
بحران جدید پاکستان، محمد وزیری - بیبیسی
حکم دادگاه عالی پاکستان مبنی بر عدم صلاحیت یوسف رضا گیلانی، پاکستان را بار دیگر وارد بحران کرده است. از نظر تکنیکی با این رای دادگاه، پاکستان دارای قوه مجریه نیست و هر چه زودتر آصف علی زرداری رئیس جمهوری این کشور باید شخصی را برای تصدی این پست معرفی کند تا پس از انجام تشریفات او از پارلمان رای اعتماد درخواست کند؛ رای اعتمادی که می تواند با مخالفت احزاب اپوزیسیون مواجه شود.
در این رابطه چند نکته مهم دیگر نیز وجود دارد یکی اینکه آقای زرداری یکی از مهمترین حامیان خود را دستکم در صحنه فعال سیاسی کشور از دست داده است. با این رای، آینده سیاسی آقای گیلانی در عرصه سیاسی پاکستان با مشکلاتی روبرو خواهد شد.
اما شاید مهمترین نکته این باشد که بر اساس رای دادگاه عالی، آقای گیلانی از ۲۶ آوریل یعنی زمانی که رای دادگاه در مورد پرونده "اهانت" صادر شد، عدم شایستگی پست نخست وزیری نداشته است. این نکته بالقوه می تواند تصمیمهای گرفته شده در این زمان از سوی او را به عنوان نخست وزیر و رئیس دولت با ابهاماتی روبرو کند.
حزب مردم در مجلس پاکستان دارای اکثریت است و میتواند جانشین آقای گیلانی را انتخاب کند.
گروهی از تحلیلگران میگویند اقدام دیوان عالی پاکستان می تواند، بحران سیاسی این کشور را بیش از پیش شدت بخشد.
برخی از ناظران بر این باورند که در درگیری و کشمکش میان دولت و قوه قضائیه، ارتش با نفوذ این کشور از قوه قضائیه حمایت می کند.
منتقدان می گویند اقدامات قوه قضاییه به تضعیف دولت و تقویت ارتش منجر شده است.
دو ماه پیش دیوان عالی رسما یوسف رضا گیلانی را به دلیل عدم اجرای دستور قضایی برای از سر گیری پیگرد آصف علی زرداری، رئیس جمهوری، به اهانت به دادگاه متهم کرد.
آقای گیلانی این اتهام را رد کرده و وکلای مدافع او گفتهاند که آقای زرداری به اعتبار سمت خود از مصونیت در برابر پیگرد قضایی برخوردار است.
حکم دیوان عالی به پرونده پولشویی علیه آقای زرداری در دادگستری سوئیس ارتباط دارد و قضات دیوان عالی خاطرنشان کردهاند که تنها راه آقای گیلانی برای جلوگیری از صدور حکم محکومیت، اجرای دستور یک دادگاه سوئیسی برای ادامه پیگرد رئیس جمهوری پاکستان است.
"پرونده اتهامی"
پرونده اتهامی علیه نخست وزیر پاکستان به قانون فرمان عفو رئیس جمهوری وقت پاکستان در سال ۲۰۰۷ ارتباط دارد که با تصویب آن، پیگیری تعداد قابل توجهی پرونده های مربوط به اتهامات فساد مالی از جمله علیه شماری از سیاستمداران و مقامات سابق پاکستان متوقف شد.
این فرمان کوتاه مدتی قبل از کناره گیری ژنرال پرویز مشرف، رئیس جمهوری وقت پاکستان، و در تلاش برای برقراری آشتی ملی و ورود تعدادی از سیاستمداران سابق به صحنه فعالیت های سیاسی صادر شد.
آصف علی زرداری، همسر بی نظیر بوتو، نخست وزیر اسبق پاکستان و رهبر حزب مردم، از جمله کسانی بود که فرمان عفو شامل آنان شد.
دیوان عالی پاکستان در سال ۲۰۰۹ فرمان عفو آقای زرداری را کان لم یکن اعلام کرد و دستور پیگرد مجدد رئیس جمهوری به اتهام پولشویی با استفاده از حساب بانکی در سوئیس را صادر کرد.